2007/11/20

midye dolma - fyllda musslor

2 kg musslor med skal
1 l vatten
1/2 msk salt
Fyllning:

4 dl ris
4 dl kokt-vatten från musslor
2 gula lökar
4 msk olivolja
3 msk korinter
3 msk pinjenötter
1,5 msk torkat mynta
2 tsk kummin
2 tsk allkrydda
1 tsk svart peppar
½ msk socker
Citron

Borsta och skölj ur musslorna ordentligt. Låt de ligga i vattnet och ta bort de dåliga och trasiga musslorna. Lägg dem sedan i en stor gryta, med 1 l vatten, salt och koka. När musslornas skall öppnas ta bort grytan från spisen. Spara det kokta musselvattnet, ta ut musslorna från grytan och lägg dem på ett annat fat. Om det finns musslor, som inte har öppnats, kasta bort dem. Finhacka lökarna och sautera i olivolja. Tillsätt pinjenötter och fortsätt sautera. Lägg riset, mynta, svartpeppar, kummin, allkrydda och socker över lökarna och blanda alltsammans. Häll på 4 dl av musslornas buljong över riset, spara resten och tillsätt korinter också. Koka sedan alltsammans tills riset har absorberat allt vatten. Riset ska inte bli genomkokt. Öppna musslorna och fyll dem med ris, använd en sked och tryck sedan musselskalen ihop så de blir stängda. Lägg därefter tillbaka dem i grytan och häll över resten av buljongen. Koka ungefär 20 minuter till och servera med citron skivor.

Inga kommentarer: