2007/09/11

Turkisk Mat

Det turkiska köket skiljer sig åt i olika delar av landet. Varje region har sina specialiteter och tillagningen kan variera mycket. Också stad och landsbygd uppvisar stora skillnader. De rätter som en gång förekom vid det osmanska hovet har blivit typiska för Istanbul. Andra städer har blivit bekanta för sina kötträtter.

Turkisk mat innehåller mycket vitlök, spiskummin, stark chili och färska örter. Man äter många grönsaksrätter, lök ingår i nästan allt.

Till maten äts alltid bröd, vanligt vitt bröd, som man doppar /äter med fast man har även bestick. Det finns mängder av olika ris maträtter. Sallad i olika former serveras alltid till maten. Soppor är också vanligt, det finns oändligt många olika.

Hos en vanlig turkisk stadsfamilj brukar en middag, huvudmålet, i vardagslag bestå av fyra rätter. Först soppa, sedan huvudrätt med ris, därtill sallad eller någon annan kall grönsaksrätt och sist dessert.

Inga kommentarer: