2007/09/11

Historien om den turkiska maten

När man pratar om världens bästa kök, överraskas nog de flesta av att det turkiska köket kommer in på en hedrande tredjeplats efter det franska och det kinesiska. Om man går tillbaka i tiden och läser i historieböckerna, så kan man läsa att den turkiska kokkonsten stammar helt från de 500 år av medeltiden, då osmanerna härskade över de anatoliska slätterna.

Under nästan 500 år bidrog de olika kulturer som stod under Osmanskt styret - från Balkan till Nordafrika till den sofistikerade kokkonsten. Maten som äts idag inkluderar palatstraditionen och olika regionala specialiteter från Anatolien den asiatiska delen av Turkiet. Många av dagens vanligaste rätter har sitt ursprung i Asiens centrala delar och fördes västerut med de nomadiska turkarna.

Det turkiska köket är känt för sina auberginerätter, kebap och pilav. Det Ottomanska imperiet varade i 600 år och deras matkultur både påverkade och påverkades av de folken styrde över. Det Ottomanska riket omfattade bl a Ungern, Balkan, nuvarande Irak, en del av Iran och Egypten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Oh vilken fin sida om turkisk mat, som du skapar, jag är så nyfiken på fortsättningen... Jag har sökt med ljus och lykta efter ett turkiskt recept på runda små matbröd som är ofyllda men som påminner om pogaca i smaken har du det måntro?